Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól.


Na nadzienie:



Do polania:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka tartej bułki.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól.


Na nadzienie:



Do polania:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka tartej bułki.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć szczoteczką, ugotować w skórce, wystudzić, obrać. Zmielić w maszynce do mięsa. Dodać mąkę i jajko. Wyrobić puszyste ciasto. Ser rozdrobnić jak najdokładniej widelcem, utrzeć na dość gładką masę z żółtkiem i solą. Z ciasta ziemniaczanego uformować trzy grube wałki, odkrawać po kawałku, formować płaskie krążki, nakładać łyżeczkę sera, zlepiać brzegi i formować okrągłe knedle.

Wrzucać knedle do wrzątku, po chwili od ponownego zagotowania wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Zrumienić na suchej patelni tartą bułkę, dodać masło, kiedy się rozpuści polać knedle.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: