Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • < 30 PLN


Do nadziewania knedli:
  • 50 dag śliwek

Do pokraszenia knedli:
  • 3 łyżki masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Do nadziewania knedli:
  • 50 dag śliwek

Do pokraszenia knedli:
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

1.Umyć  i starannie wysuszyć śliwki, usunąć pestki.
2.Przygotować ciasto na knedle: masło utrzeć z żółtkami, dodać rozdrobniony widelcem twaróg, wymieszać.
3.Ubić pianę  z białek, dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać.
4.Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta wałek i podzielić na 3-centymetrowe kawałki, każdy lekko rozpłaszczać, układać na nim śliwkę, zlepiać  formując kulę.
5.Zagotować 4 litry wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gotować 2 minuty od wypłynięcia, wyjąć łyżką cedzakową.
6.Pokrasić  roztopionym masłem.

Najnowsze komentarze