Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kluski z twarogu z wiśniami

Dodany , autor amanda

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

  • 50 dag chudego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!,
  • 15 dag masła lub margaryny,
  • 8 dag cukru ( tak 4 łyżki czubate ),
  • 2 żółtka, sok
  • otarta skórka z 1/2 cytryny,
  • 5 dag mąki,
  • 5 dag grysiku,
  • 1 słoik ( 720 ml ) wiśni,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki rumu,
  • sól,
  • 5 dag posiekanych orzechów laskowych,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 50 dag chudego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!,
  • 15 dag masła lub margaryny,
  • 8 dag cukru ( tak 4 łyżki czubate ),
  • 2 żółtka, sok
  • otarta skórka z 1/2 cytryny,
  • 5 dag mąki,
  • 5 dag grysiku,
  • 1 słoik ( 720 ml ) wiśni,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki rumu,
  • sól,
  • 5 dag posiekanych orzechów laskowych,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Sposób przygotowania:

Twaróg odcisnąć. Utrzeć na gładko 10 dag masła z 2 łyżkami cukru. Dodać żółtka, twaróg, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Wsypać mąkę i grysik, ponownie wymieszac. Ciasto schować na 30 minut do lodówki. Wiśnie osączyć, sok zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z resztą cukru oraz rumem, zagęścić sok, ponownie zagotować. Dodać wisienki, wystudzić. Z ciasta uformować 12 dużych klusek. Gotować je 15 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu. Posostałe masło rozgrzać, zrumienić orzechy, posypać cynamonem. Kluski osączyć, przełożyć na talerze, podawać z orzechami i przygotowanym sosem wiśniowym.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: