Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN


Do okraszenia:
  • pół szklanki pokrojonego na drobne skwarki wędzonego boczku
  • nieduża cebula

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Do okraszenia:
  • pół szklanki pokrojonego na drobne skwarki wędzonego boczku
  • nieduża cebula

Sposób przygotowania:

1.Zagotować w garnku mleko z masłem, lekko posolić .
2.Do wrzącego mleka wsypywać  mąkę energicznie mieszając  drewnianą łyżką. Kiedy powstanie szkliste ciasto odstawić  garnek , nieco ostudzić. Po jednym, mieszając, dodać jajka a następnie, także mieszając, starty ser.
3.Z ciasta formować kulki wielkości klusek śląskich.
4.Gotować w dużej ilości osolonej wody. Kiedy wypłyną wyjmować łyżką cedzakową.
5.Boczek stopić, dodać posiekaną  cebulę, kiedy lekko się  zrumieni, polać  kluski.
Uwaga! Kluski te doskonale smakują jako dodatek do zrazów, wołowej lub cielęcej pieczeni.

Najnowsze komentarze