Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kluski szpinakowe zapiekane z serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Szpinak świeży oczyścić, wypłukać, obgotować i posiekać. Szpinak mrożony rozmrozić.

2.Poddusić szpinak dodając łyżkę masła, odparować  prawie cały płyn, ostudzić.

3.Twaróg rozdrobnić  dokładnie przy pomocy widelca, dodać ostudzony szpinak, pół szklanki startego żółtego sera, jaja,  doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić ciasto dosypując  po trochu mąkę.

4.Zagotować 3 litry lekko osolonej wody, łyżką nabierać podłużne  porcje ciasta i wkładać do wrzącej wody. Gotować  3 minuty na niezbyt silnym ogniu, wyjmować  łyżką cedzakową.

5.Ułożyć  kluski na żaroodpornym półmisku, posypać pozostałym żółtym serem i polać  stopionym pozostałym masłem.

6.W nagrzanym do 180 st C piekarniku zapiekać 15 minut, albo do momentu, kiedy ser się rozpuści.

Najnowsze komentarze