Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN


Do panierowania klusek:
  • 4 łyżki tartej bułki

Do smażenia klusek:
  • 4 łyżki oleju

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Do panierowania klusek:
  • 4 łyżki tartej bułki

Do smażenia klusek:
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę lub zmielić  w maszynce do mięsa.
2.Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną,4 żółtka, trochę soli i wyrobić na jednorodne, elastyczne ciasto.
3.Żółty ser pokroić w jak najmniejszą kosteczkę.
4.Z masy ziemniaczanej formować niewielkie placuszki, na środek nakładać po odrobinie pokrojonego w kostkę  żółtego sera, zlepiać tworząc  kulkę.
5.Na wrzącą osoloną wodę wrzucać kluski ,gotować do momentu wypłynięcia. Odcedzić. Ostudzić.
6.Rozgrzać olej na patelni. Ubić białka z solą i pieprzem.
7.Maczać kluski w białkach, następnie w tartej bułce  i smażyć na oleju na rumiano.
Są znakomite jako dodatek do mięsa lub  jako danie.

Najnowsze komentarze