Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN



Na sos beszmelowy:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player



Na sos beszmelowy:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

W garnuszku wymieszać dokładnie mąkę, jaja i mleko oraz sól i roztopione masło. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, kłaść łyżką cienkie kluseczki. Gotować do wypłynięcia, czyli około 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Przygotować beszamel: rozpuścić masło, podsmażyć je z mąką.

Kiedy zasmażka się spieni, mieszając, dodawać podgrzane mleko. Gotować do lekkiego zgęstnienia sosu, doprawić solą i pieprzem. Kluski wymieszać z sosem, wyłożyć na żaroodporny półmisek, posypać startym serem, zapiec w nagrzanym piekarniku, aż ser się zrumieni. Podać gorące.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: