Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kluski gryczano-ziemniaczane z bryndzą

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Wędzony boczek stopić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i włożyć  do sitka, lekko odcisnąć sok. Do ziemniaków dodać mąkę gryczaną i jaja, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić ciasto. W dużym garnku zagotować  wodę  z solą. Na zwilżonej wodą desce do krojenia mięsa rozciągnąć ciasto na gładki placek, po czym przy pomocy noża odkrawać  wąskie  kluski, tak, aby wpadały od razu  do wody. Gotować 3 minuty od wypłynięcia, po czym wyjąć  łyżką  cedzakową. Polać kluski stopionym boczkiem, posypać  pokruszoną bryndzą.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: