Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kluski gryczane z białym serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 25 dag mąki gryczanej,( mniej więcej 1,5 szklanki),
  • 2 szklanki wody,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 20 dag półtłustego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z chrzanemAlmette z chrzanemŻyczymy smacznego!.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 25 dag mąki gryczanej,( mniej więcej 1,5 szklanki),
  • 2 szklanki wody,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 20 dag półtłustego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z chrzanemAlmette z chrzanemŻyczymy smacznego!.

Sposób przygotowania:

Makę gryczaną przesiać do miski, zalać wrzącą wodą w takiej ilości ,aby powstało gęste ciasto, po czym dodać mąkę pszenną i wyrabiając dolać  tyle wody, aby powstało gęste ciasto, jak na kładzione kluski. Zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę. Nabierać metalową łyżką małe podłużne kluseczki i kłaść do wody. Zamieszać i przykryć, gotować 2 minuty. Gotowe kluski wyjąć durszlakową łyżką do cedzaka i polać gorącą wodą. Stopić masło, polać nim kluski i posypać pokruszonym serem.

Najnowsze komentarze