Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Klopsiki w sosie serowym

Dodany , autor msewka

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • 0,5 kg mięsa mielonego klopsowego wieprzowo-wołowego
  • ok.1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mini kosteczka Knorr o smaku smażonej cebulki
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 kostka bulionowa wołowo - drobiowa (bulion królewski Winiary
  • 0,3 l śmietany kremówki 30 %
  • 20 dag tartego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!
  • 2 żółtka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 0,5 kg mięsa mielonego klopsowego wieprzowo-wołowego
  • ok.1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mini kosteczka Knorr o smaku smażonej cebulki
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 kostka bulionowa wołowo - drobiowa (bulion królewski Winiary
  • 0,3 l śmietany kremówki 30 %
  • 20 dag tartego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!
  • 2 żółtka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, pieprzem świeżo zmielonym, rozkruszoną kosteczką Knorr smażona cebulka, czosnkiem granulowanym i łyżeczką soli. Dobrze wymieszać masę, by składniki się połączyły. Zagotować wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Ew. dosolić. Do wrzącego bulionu wrzucać uformowane małe klopsiki (ok.22sztuk ).

Gotować ok. 0,5 godz od momentu wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie wyjąć klopsiki. 1 szklankę bulionu wykorzystamy do sosu, resztę można zużyć jako bazę do zupy. Kremówkę lekko ubić trzepaczką, dodać żółtka, posolić i opieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, ręcznie ubijać trzepaczką. Pod koniec dodać parmezan i nadal ubijać. Bulion zagotować, powoli wlewać masę serową i podgrzewać do zagotowania, aż zgęstnieje (nie gotować). Wrzucić do sosu klopsiki.

Podawać z ziemniakami z wody, posypać zieleniną (np. szczypiorkiem).
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze