Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Klopsiki serowe z lubczykiem

Dodany , autor msewka

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 1 kg łopatka wieprzowa b/k,
  • 1 duża garść posiekanego lubczyku świeżego,
  • 2 szt kostki bulionowe o smaku wędzonego boczku,
  • do smaku sól,pieprz,
  • 1 łyżka czubata vegeta,
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany,
  • 3 szt jajka,
  • kilka łyżek bułka tarta pikantna,
  • 1/2 kg boczek surowy,
  • 10 dag ser żółtySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg łopatka wieprzowa b/k,
  • 1 duża garść posiekanego lubczyku świeżego,
  • 2 szt kostki bulionowe o smaku wędzonego boczku,
  • do smaku sól,pieprz,
  • 1 łyżka czubata vegeta,
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany,
  • 3 szt jajka,
  • kilka łyżek bułka tarta pikantna,
  • 1/2 kg boczek surowy,
  • 10 dag ser żółtySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!

Sposób przygotowania:

Mięso i boczek opłukać, osuszyć i zmielić w maszynce. Dodać jajka, czosnek granulowany, vegetę, posiekany lubczyk. Dosypywać bułkę tartą i wyrabiać masę mięsną. Doprawić solą i pieprzem. Ser pokroić w kostkę o boku 1 cm.Mięsa nabierać kulki wielkości piłeczki do ping ponga. W każdej zrobić wgłębienie, włożyć kosteczkę sera i dokładnie zakleić.


Zagotować ok.1,5 l wody, rozpuścić w niej kostki o smaku wędzonego boczku i wrzucać po kolei klopsiki, powoli by woda nie przestawała wrzeć. Gdy wypłyną na wierzch garnek przykryć i gotować 0,5 godziny na małym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową.Płyn można wykorzystać jako bazę do
zup czy sosów.


Ja podałam z sosem pomidorowo- cukiniowym z dodatkiem czosnku i lubczyku oraz z młodymi ziemniakami.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: