Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Klopsiki pod beszamelem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

Na klopsiki:
  • 75 dag mieszanego mięsa mielonego,
  • 2 szalotki,
  • pół szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 czerstwe kajzerki,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
  • 12 - 14 pomidorków koktajlowych

Na sos beszamel:

Do posypania potrawy po wierzchu:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na klopsiki:
  • 75 dag mieszanego mięsa mielonego,
  • 2 szalotki,
  • pół szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 czerstwe kajzerki,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
  • 12 - 14 pomidorków koktajlowych

Na sos beszamel:

Do posypania potrawy po wierzchu:

Sposób przygotowania:

Namoczyć  bułki w ciepłej wodzie. Boczek podsmażyć  na łyżce oleju, dodać posiekane szalotki i zeszklić je, dodać siekaną zieloną pietruszkę, ostudzić. Odciśnięte  i rozdrobnione widelcem  bułki połączyć z mięsem, podsmażoną  szalotką, jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Z masy mięsnej uformować  12 - 14 klopsików, w środek każdego wcisnąć jeden pomidorek. Na pozostałych 2 łyżkach oleju podsmażyć  klopsiki, po czym ułożyć  je na  żaroodpornym  półmisku.

Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę i kiedy zasmażka spieni się i zbieleje wlewać mleko powoli, energicznie mieszając. Gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje ,w trakcie gotowania doprawić  solą i pieprzem oraz dodać starty ser. Polać sosem klopsiki, posypać startym serem i zapiekać  w temperaturze 200 st. C, aż ser się zrumieni.

Najnowsze komentarze