Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • 1 kg niezbyt tłustego boczku
  • 40 dag pieczarek
  • 20 dag sera EmmentalerSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony CamembertSer topiony CamembertSer topiony KwartettSer topiony KwartettSer żółty GoudaSer żółty GoudaŻyczymy smacznego!
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jaja na twardo
  • szklanka mleka
  • pieprz
  • sól
  • jakakolwiek przyprawa warzywna
  • 4 łyżki oleju

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg niezbyt tłustego boczku
  • 40 dag pieczarek
  • 20 dag sera EmmentalerSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony CamembertSer topiony CamembertSer topiony KwartettSer topiony KwartettSer żółty GoudaSer żółty GoudaŻyczymy smacznego!
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jaja na twardo
  • szklanka mleka
  • pieprz
  • sól
  • jakakolwiek przyprawa warzywna
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1.Boczek pokroić na kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do boczku. Razem zemleć w maszynce.
2.Posiekaną drobno cebulę  zeszklić  na patelni, dodać pokrojone drobno pieczarki i razem podsmażyć doprawiając solą, pieprzem i warzywną przyprawą.
3.Połączyć mięso, usmażone pieczarki i mleko, dobrze wymieszać masę.
4.W posmarowanej olejem wąskiej blaszce do pieczenia ułożyć połowę masy mięsnej, na niej obrane ze skorupek jaja na twardo, przykryć następną warstwą i dobrze ucisnąć mięso.
5.W nagrzanym do 180°C piekarniku piec  klops  30 minut, po czym posypać startym serem i piec jeszcze kolejne 30 minut.

Najnowsze komentarze