Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kładzione kluski z sosem grzybowo-serowym

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

Na kluski:

  • szklanka mąki,
  • łyżka masła,
  • jajko,
  • szczypta soli.


Na sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na kluski:

  • szklanka mąki,
  • łyżka masła,
  • jajko,
  • szczypta soli.


Na sos:

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć w szklance wody i po kilku godzinach ugotować starając się odparować cały wywar. Grzyby ostudzić, pokroić w paski. Masło utrzeć w garnuszku z całym jajkiem, dodać po wymieszaniu mąkę i odrobinę wody, aby powstałe ciasto miało gęsta konsystencję.

W garnku zagotować wodę z solą, nabierać łyżką wąskie kluseczki i kłaść je na wrzącą, lekko osoloną wodę. Kiedy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty po czym odcedzić na durszlaku. Przygotować sos: bulion warzywny zagotować w dość sporym garnku, dodać pokrojony na kawałki ser topiony i mieszając doprowadzić do jego rozpuszczenia.

Pokroić ser gouda w drobną kostkę, dodać do sosu wraz z grzybami i śmietaną , zagotować, doprawiając solą i pieprzem. Kluski wrzucić do garnka z sosem i starannie wymieszać. Podawać potrawę gorącą.

Najnowsze komentarze