Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • ostre

  • < 100 PLN

Na ciasto:
  • szklanka z czubem mąki
  • pół kostki(100 g) masła
  • jajko
  • pół łyżeczki soli

Na nadzienie:

Do posmarowania formy:
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • szklanka z czubem mąki
  • pół kostki(100 g) masła
  • jajko
  • pół łyżeczki soli

Na nadzienie:

Do posmarowania formy:
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

1.Zagnieść z podanych składników gładkie ciasto, zawinąć w plastikowy woreczek i włożyć na pół godziny do lodówki.
2.Boczek pokroić  w cieniutkie paski, pory, po usunięciu  wierzchnich uszkodzonych liści, przekroić na połowy i dokładnie wymyć, pokroić w cienki makaronik.
3.Jaja dokładnie ubić  ze śmietaną ,dodać starty ser, pory i połowę  usmażonego boczku, doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową , wymieszać.
4.W posmarowanej masłem tortownicy lub innego kształtu foremce ułożyć rozwałkowane ciasto formując 3 centymetrowy brzeg wokół. Masę  jajeczną wylać  na ciasto, po wierzchu posypać pozostałymi  podsmażonymi paskami boczku.
5.W nagrzanym do 180 st C piekarniku piec około 50 minut.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Cheddar

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: