Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kartoflanka z parmezanem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 1 kg kartofli,
  • 1 por,
  • 15 dag chudego boczku,
  • 1,5 l bulionu wołowego,
  • 1 pojemnik śmietany,
  • 3 łyżki startego ParmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oliwy

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg kartofli,
  • 1 por,
  • 15 dag chudego boczku,
  • 1,5 l bulionu wołowego,
  • 1 pojemnik śmietany,
  • 3 łyżki startego ParmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Obrane kartofle umyć i pokroić w kostkę. Gotować w osolonej wodzie przez kwadrans. Oczyścić pora, usunąć zwiędle liście oraz piętę korzeniową. Warzywo  pokroić w cienkie plasterki i gotować kwadrans w osobnym rondelku. Posolić. Odcedzić w sicie kartofle i pora.  Obrać i posiekać drobno cebulę a boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę i cebulę z boczkiem smażyć mieszając.

Gdy boczek się zrumieni a cebula zeszkli wlać ciepły bulion, dodać kartofle z porem i zagotować. Śmietanę rozprowadzić ciepłą zupą i wlać do garnka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wsypać parmezan. Na talerzach posypać wg. gustu listkami tymianku.

Najnowsze komentarze