Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kapuśniak z serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 4 duże ziemniaki,
  • 6 szklanek bulionu cielęcego lub drobiowego z kostki,
  • pół  średniej główki kapusty,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • sok z cytryny,
  • sól, cukier i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • pół szklanki śmietany 18-proc.,
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • żółtko

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 4 duże ziemniaki,
  • 6 szklanek bulionu cielęcego lub drobiowego z kostki,
  • pół  średniej główki kapusty,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • sok z cytryny,
  • sól, cukier i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • pół szklanki śmietany 18-proc.,
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • żółtko

Sposób przygotowania:

1.Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, zalać 2 szklankami bulionu i ugotować.

2.Kapustę  poszatkować  cienko, zalać  pozostałym bulionem i ugotować, po czym odłożyć szklankę ugotowanej kapusty a pozostałą    zmiksować  z bulionem.

3.Wymieszać ugotowane w bulionie ziemniaki ze zmiksowanym z kapustą  bulionem, oraz odłożoną ugotowaną kapustą  i podgrzewając wszystko razem doprawić  startą  gałką muszkatołową, solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym.

4. Wymieszać śmietanę  z żółtkiem, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać  do  garnka, chwilę  grzać nie dopuszczając do wrzenia.5.Podawać  zupę w filiżankach  posypaną  koperkiem i sporą  porcją żółtego sera.

Najnowsze komentarze