Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kapuściane rolady z polentą

Dodany , autor jusia81

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

  • 2 i 2/3 szklanki rosołu z jarzyn (instant)
  • 12 dag drobnej kukurydzianej kaszki (polenta)
  • 17 dag czerwonej soczewicy
  • 15 dag pieczarek
  • 1 słoik (180 ml) kurek
  • 1 średnia główka włoskiej kapusty
  • 1 jajo
  • 6 łyżek tartego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiŻyczymy smacznego! GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąSer topiony Ze szczypiorkiem i cebulkąSer topiony Ze szczypiorkiem i cebulkąŻyczymy smacznego!
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • sól, czarny pieprz
  • 1-2 łyżki balsamicznego octu
  • 1 pęczek natki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pojemnika (10 dag śmietany kremówki)
  • 1-2 łyżki jasnej zasmażki (instant)
  • pergamin

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 i 2/3 szklanki rosołu z jarzyn (instant)
  • 12 dag drobnej kukurydzianej kaszki (polenta)
  • 17 dag czerwonej soczewicy
  • 15 dag pieczarek
  • 1 słoik (180 ml) kurek
  • 1 średnia główka włoskiej kapusty
  • 1 jajo
  • 6 łyżek tartego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiŻyczymy smacznego! GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąSer topiony Ze szczypiorkiem i cebulkąSer topiony Ze szczypiorkiem i cebulkąŻyczymy smacznego!
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • sól, czarny pieprz
  • 1-2 łyżki balsamicznego octu
  • 1 pęczek natki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pojemnika (10 dag śmietany kremówki)
  • 1-2 łyżki jasnej zasmażki (instant)
  • pergamin

Sposób przygotowania:

Na placuszki zagotować 1 i 1/4 szklanki rosołu. Wsypać kaszkę i pozostawić na 20 minut do rozpulchnienia, mieszając od czasu do czasu. Do kaszki wkręcić jajko, 1 łyżkę tartego sera i curry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić w 1 łyżce gorącego oleju. Dodać soczewicę i rozprowadzić pozostałym rosołem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 12-15 minut. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju i przesmażyć w nim pieczarki.

Doprawić solą i pieprzem. Soczewicę doprawić octem. Z kapusty zdjąć 8 dużych liści, umyć je i parzyć w gotującej, osolonej wodzie przez 1 minutę. Na krótko włożyć do zimnej wody, odsączyć. Wodę z parzenia kapusty zachować. Resztę kapusty przyszykować ekstrana jarzynkę lub wykorzystać inaczej. Zioła umyć, osuszyć, pozostawić kilka listków do przybrania. To co zostanie drobno posiekać. Wymieszać soczewicę, pieczarki, 3 łyżki sera i zioła. Rozłożyć na liściach kapusty, zawinąć i związać bawełnianą nitką. Kurki odsączyć. Rolady obsmażyć na reszcie tłuszczy ze wszystkich stron. Dodać kurki i smażyć razem. Wywar z kapusty rozprowadzić do prawie 2 szklanek płynu. Wlać go do rolad.

Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok 25 minut. Z ciasta kukurydzianego uformować wilgotnymi rękami ok. 16 placuszków i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Placuszki posypać resztą żółtego sera. Piec w uprzednio nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Rolady wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu wlać śmietanę, zagotować i zagęścić zasmażką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Potrawę ułożyć na półmisku i polać odrobiną sosu
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: