Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 4 kalarepy
  • 2 marchewki
  • 5 dag selera
  • 10 dag GoudySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony TercettSer topiony TercettSer topiony KwartettSer topiony KwartettŻyczymy smacznego!
  • 2 cebule
  •  szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka zielonej  pietruszki
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 4 kalarepy
  • 2 marchewki
  • 5 dag selera
  • 10 dag GoudySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony TercettSer topiony TercettSer topiony KwartettSer topiony KwartettŻyczymy smacznego!
  • 2 cebule
  •  szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka zielonej  pietruszki
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1.Ugotować ryż w bulionie.
2.Pokroić goudę w kostkę, a zieloną pietruszkę po umyciu posiekać.
3.Obciąć wierzchy z listkami kalarepek i cienkie kawałki dna, by mogły „stać” na blasze, wydrążyć środki i miąższ posiekać.
4.Umyte marchewki i seler zetrzeć na tarce. Zmieszać z miąższem kalarepy i posiekaną cebulą.
5.Rozgrzać oliwę na patelni, przełożyć starte i posiekane warzywa, zalać śmietaną kremówką i dusić 5 minut. Dodać ryż, starty ser i posiekaną natkę. Doprawić sokiem z połówki cytryny oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wymieszać.
6.Napełnić kalarepy farszem i przykryć odciętymi uprzednio wierzchami. Ułożyć na dnie dużego rondla, podlać odrobiną wody, posypać posiekanymi ziołami i dusić 20 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: