Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kalarepa smażona w serze

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 4 duże kalarepy,
  • 6 szklanek rosołu warzywnego z kostki,
  • po 4 łyżki siekanych migdałów i tartej bułki,
  • 2 łyżki maki,
  • 2 jaja,
  • łyżka śmietany (jakiejkolwiek),
  • pół szklanki startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!,
  • sól, pieprz,
  • pół szklanki oleju

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 4 duże kalarepy,
  • 6 szklanek rosołu warzywnego z kostki,
  • po 4 łyżki siekanych migdałów i tartej bułki,
  • 2 łyżki maki,
  • 2 jaja,
  • łyżka śmietany (jakiejkolwiek),
  • pół szklanki startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!,
  • sól, pieprz,
  • pół szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Umyte i obrane ze skórki kalarepy pokroić w plastry grubości ok. 1cm. Plastry kalarepy wrzucić  na wrzący rosół warzywny i obgotowywać 10 minut, po czym przełożyć  do durszlaka i odsączyć. Na jednym talerzyku wymieszać tartą bułkę  z siekanymi migdałami, na drugim mąkę z pieprzem i solą. Na trzecim jajka rozbite ze śmietaną.

Plastry kalarepy  obtaczać najpierw w mące, następnie w rozbitych jajkach i wreszcie  w tartej bułce  z migdałami. Na rozgrzanym oleju usmażyć kalarepki z jednej strony, przewrócić na drugą, a usmażoną stronę posypać  startym serem. Kiedy usmaży się na rumiano i druga strona kalarepki - podawać z pikantnym sosem, np. keczupem.

Najnowsze komentarze