Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN



Na sos:

  • 1 puszka pomidorów w soku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1 kostka bulionowa,
  • sól, cukier, pieprz.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player



Na sos:

  • 1 puszka pomidorów w soku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1 kostka bulionowa,
  • sól, cukier, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie, osączyć na durszlaku. Przygotować sos: cebule i czosnek posiekać, smażyć na oliwie lub oleju, dodać przecier i pomidory z puszki wraz z zalewą , zioła oraz kostkę bulionową. Gotować 20 - 30 minut, od czasu do czasu mieszając .Na koniec dodać do smaku sól, pieprz, cukier.

Kalafior ułożyć na wysmarowanym masłem półmisku żaroodpornym. Posypać najpierw połową startego parmezanu, potem pokrojoną w paski szynką. Na pozostałym maśle usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, posypać nimi kalafior, wierzch potrawy zalać sosem pomidorowym i jeszcze resztą parmezanu. Nagrzać piekarnik do 200 st C i zapiekać w nim potrawę około 15 - 20 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: