Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN



Na sos:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa do smaku.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player



Na sos:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przygotowania:

Przygotować sos: rozpuścić masło w garnku, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje dolać mleko. Gotować mieszając do zgęstnienia. Gdyby utworzyły się grudki - zmiksować ręcznym mikserem. W trakcie gotowania dodać sól, pieprz i mieloną gałkę muszkatołową.

Na maśle poddusić posiekaną dymkę i pokrojoną w drobny makaronik białą część pora. Dusić 4 minuty, dodać paprykę, pieprz i sól. Dodać posiekane pieczarki i jeszcze, doprawiając solą i pieprzem dusić 6 minut.

Na dno naczynia do zapiekania wylać połowę sosu, na nim ułożyć warstwę cebuli i pora, dalej pokrojone w plasterki jajka na twardo i znów sos. Posypać z wierzchu startym serem. Zapiekać około 8 minut w nagrzanym do temperatury 200 st C piekarniku.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: