Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 0,5 kg mielonego z indyka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • 3 bakłażany.


Na sos beszamel:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 0,5 kg mielonego z indyka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • 3 bakłażany.


Na sos beszamel:

Sposób przygotowania:

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm, posolić odstawić, aby pozbyć się goryczki. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, włożyć mięso, podsmażyć dodając sól, pieprz. Przygotować beszamel: roztopić w garnuszku masło, dodać mąkę, kiedy się spieni dolewać mleko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować mieszając, aż beszamel zacznie gęstnieć, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wytrzeć papierowym ręcznikiem plastry bakłażana, ułożyć je na dnie wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Na bakłażanie rozłożyć warstwę mięsa, zalać beszamelem i posypać startym serem. Zapiekać 45 minut w temperaturze 170 st C.

Najnowsze komentarze