Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN


Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać i zmieszać ze szczyptą soli. Wbić jedno jajko. Dodać posiekane nożem masło (ok. 10 dag). Wlać 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Zawinąć w pergamin i schłodzić w lodówce przez noc.
2. Łyżkę śmietany, łyżkę mleka i 3 jajka rozbełtać, dodać starte sery: 20 dag Gruyere i 10 dag sera Emmentaler. Dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę. Na wierzch położyć masę serową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piec 25 minut czyli, aż tort urośnie i zrobi się jasnobrązowy.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: