Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Gulasz z kurczaka (lub indyka)

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • ostre

  • < 50PLN

  • 60 dag piersi kurczęcych lub z indyka,
  • 30 dag pieczarek,
  • strąk czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka przyprawy curry,
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub cielęcego przygotowanego z kostki,
  • 2 łyżki 12-proc.śmietany,
  • łyżka mąki,
  • łyżka posiekanych listków bazylii,
  • spora szczypta sproszkowanej słodkiej papryki,
  • półtorej szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 60 dag piersi kurczęcych lub z indyka,
  • 30 dag pieczarek,
  • strąk czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka przyprawy curry,
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub cielęcego przygotowanego z kostki,
  • 2 łyżki 12-proc.śmietany,
  • łyżka mąki,
  • łyżka posiekanych listków bazylii,
  • spora szczypta sproszkowanej słodkiej papryki,
  • półtorej szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!.

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanej oliwie, posypać lekko solą i przyprawą curry, włożyć do garnka. Paprykę oczyścić usuwając gniazda nasienne, pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę i dodać wszystkie te składniki do mięsa.

Do garnka dolać bulion i gotować 15 minut od momentu wrzenia. Doprawić potrawę cukrem do smaku, koncentratem pomidorowym i listkami bazylii oraz sproszkowana papryką. Gotować jeszcze około 10 minut. Wymieszać śmietanę z mąką, wlać do niej kilka łyżek sosu od mięsa, wymieszać, przelać z powrotem do garnka, zagotować, aby potrawa zgęstniała.

Podawać gulasz posypany obficie startym żółtym serem. Najlepiej smakuje z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: