Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Grzyby po francusku

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • Ok. pół kg mieszanych grzybów leśnych,
  • cebula lub 2 dymki,
  • 2 łyżki masła,  
  • pół szklanki pokrojonej w cienkie paski pieczeni lub kiełbasy,
  • szklanka startego  na grubej jarzynowej tarce żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!

Na sos:
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • szklanka mleka,
  • sól, pieprz,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • żółtko

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • Ok. pół kg mieszanych grzybów leśnych,
  • cebula lub 2 dymki,
  • 2 łyżki masła,  
  • pół szklanki pokrojonej w cienkie paski pieczeni lub kiełbasy,
  • szklanka startego  na grubej jarzynowej tarce żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!

Na sos:
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • szklanka mleka,
  • sól, pieprz,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • żółtko

Sposób przygotowania:

1.Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę posiekać  drobno i zeszklić  na maśle, dodać grzyby i usmażyć.

2.Przygotować  sos: roztopić  masło, dodać mąkę,  a kiedy spieni się i zbieleje  wlać  mleko i mieszając doprowadzić sos do zgęstnienia doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Lekko ostudzić  sos, wymieszać  z żółtkiem.

3.Wymieszać grzyby z pokrojonym mięsem i startym serem, ułożyć  w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem.

4.Nagrzać piekarnik do temperatury  180 st C i zapiekać 30 minut.

Najnowsze komentarze