Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 10 dużych ziemniaków
  • 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag (4 opakowania) serka topionegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Gouda Smaki z warzywamiGouda Smaki z warzywamiSer topiony MixtettSer topiony MixtettSer topiony Cztery SerySer topiony Cztery SeryŻyczymy smacznego!
  • 2 jaja
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Do wysmarowania naczynia do zapiekania:
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 10 dużych ziemniaków
  • 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag (4 opakowania) serka topionegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Gouda Smaki z warzywamiGouda Smaki z warzywamiSer topiony MixtettSer topiony MixtettSer topiony Cztery SerySer topiony Cztery SeryŻyczymy smacznego!
  • 2 jaja
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Do wysmarowania naczynia do zapiekania:
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

1.Obrane i pokrojone w plastry ziemniaki obgotować 10 minut we wrzącej wodzie, odcedzić.
2.Grzyby lub pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę.
3.Cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła, dodać grzyby i podsmażyć.
4.W posmarowanym  masłem naczyniu żaroodpornym  ułożyć warstwę ziemniaków, na nich podsmażone grzyby, topione serki pokrojone w plasterki i znów ziemniaki.
5.Mleko wymieszać dokładnie z jajami i przyprawami, zalać tą mieszanką zapiekankę. Na wierzchu zapiekanki poukładać  kawałki pozostałego  masła(1 łyżka).W piekarniku nagrzanym do 160°C zapiekać około 30 minut.

Najnowsze komentarze