Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Gołąbki „pekińskie”

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • spora kapusta pekińska (około 1 kg),
  • 2 woreczki do gotowania ryżu (20 dag),
  • duża marchew,
  • pietruszka,
  • pół średniego selera,
  • średni por,
  • 4 łyżki oleju,
  • jajko,
  • szklanka startego ementaleraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów w soku,
  • 2 szklanki bulionu wołowego z kostki,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki 12-proc.,
  • sól, pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • spora kapusta pekińska (około 1 kg),
  • 2 woreczki do gotowania ryżu (20 dag),
  • duża marchew,
  • pietruszka,
  • pół średniego selera,
  • średni por,
  • 4 łyżki oleju,
  • jajko,
  • szklanka startego ementaleraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów w soku,
  • 2 szklanki bulionu wołowego z kostki,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki 12-proc.,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać  2 łyżki oleju ,dodać ryż a kiedy wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty dodać 2 szklanki wody. Gotować  pod przykryciem 10 minut. Marchew,pietruszkę  i seler zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, por pokroić w makaronik: wszystkie warzywa dodać do ryżu i dusić  5 minut. Ostudzić. Z kapusty zdjąć liście. Zagotować bulion i obgotowywać   liście  około 2 minut. Do ostudzonego ryżu z warzywami dodać połowę  śmietany, jajko i starty ser, doprawić solą i pieprzem oraz siekaną  zieloną pietruszką.

Liście kapusty układać na krzyż, pośrodku układać po kopiastej łyżce farszu i zwijać gołąbki. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekane ząbki czosnku, chwilę smażyć ,po czym dodać pomidory i pozostały po obgotowaniu  kapusty bulion. Dusić  około 10 minut, po czym ułożyć w sosie gołąbki i dusić 15 minut. Do sosu dodać  pozostałą śmietankę i siekaną zieloną pietruszkę, doprowadzić do wrzenia. Gołąbki można podawać  z ziemniakami puree.

Najnowsze komentarze