Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Na gnocchi:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • żółtko
  • 1/2 szklanki mąki
  • starta gałka muszkatołowa

Na sos:
  • nieduża cukinia
  • 15 listków szałwii
  • 2 - 3 łyżki masła
  • 4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej lekko obsuszonego)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na gnocchi:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • żółtko
  • 1/2 szklanki mąki
  • starta gałka muszkatołowa

Na sos:
  • nieduża cukinia
  • 15 listków szałwii
  • 2 - 3 łyżki masła
  • 4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej lekko obsuszonego)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki ugotować w skórkach, lekko  ostudzone obrać i  przecisnąć przez praskę. Ostudzić .
2.Do zimnych ziemniaków dodać mąkę, żółtko, sól i pieprz do smaku oraz startą gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto.
3.Z ziemniaczanego ciasta uformować wałek, pokroić ukośne kopytka. W dużej ilości osolonej lekko wody ugotować  kluski, odsączyć.
4.Pokrojoną w cienkie plasterki cukinię usmażyć  na oleju, odsączyć na złożonym w kilka warstw kuchennym ręczniku.
5.Na rozgrzanym maśle  poddusić posiekane lekko listki szałwii.
6.Wymieszać kluski z aromatycznym szałwiowym masłem i podsmażona cukinią, posypać startym serem.

Najnowsze komentarze