Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Galareta z żurawiną i serem pleśniowym

Dodany , autor slonce

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy ,osuszamy .Każdy filet kroimy wzdłuż na pół, boki odcinamy tworzymy prostokąt.Mięso wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy 10 minut.Wyjmujemy i studzimy. Szpinak rozmrażamy .Blanszujemy w gorącej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimna wodą . Studzimy.Żelatynę rozpuszczamy w rondelku z 1/2 szklanki schłodzonego wina. Namoczona żelatynę podgrzewamy na ogniu cały czas mieszając aż się rozpuści.Zdejmujemy z ognia, wlewamy pozostałe wino i dodajemy żurawinę. Trochę żurawiny zostawiamy do dekoracji.Formę keksówkę przepłukujemy zimna wodą. Na spód wlewamy połowę czerwonej galarety. Wstawiamy do lodówki, zastudzamy. Każdy kawałek kurczaka i słupek sera zawijamy w liście szpinaku. Układamy w formie na galarecie.Delikatnie zalewamy pozostałą galareta jeszcze niezastygniętą. Wstawiamy do lodówki na 4 -5 godzin. Przed podaniem ostrożnie wyjmujemy z formy. Dobrym sposobem jest zanurzenie formy z galareta w gorącej wodzie na chwile i szybkie obrócenie na półmisek.Kroimy taka galaretę w plasterki, dekorujemy sałata, żurawina i ziołami np. listkami bazylii.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: