Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN


Do posmarowania blaszki lub tortownicy:
  • łyżka masła.

Do posypania blaszki:
  • łyżka mąki

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Do posmarowania blaszki lub tortownicy:
  • łyżka masła.

Do posypania blaszki:
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

1.Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać  ze skórki i zemleć lub przecisnąć  przez praskę.
2.Do masy ziemniaczanej dodać masło, śmietanę 12-proc., mąkę, sól i pieprz, wymieszać.
3.W posmarowanej masłem i wysypanej mąką foremce rozłożyć  warstwę masy ziemniaczanej.
4.Pokroić boczek w cieniutkie paski, posypać nim wierzch placka, posypać  także tartym serem, ponakłuwać  masę widelcem, skropić  gęstą  śmietaną 18-proc.
5.W piekarniku nagrzanym do 190 st. C piec placek około 10 minut.

Najnowsze komentarze