Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

  • 60 dkg sera,
  • 400 ml białego wina,
  • 50 ml kirszu (rodzaj wiśniówki),
  • bułka pszenna,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz.

Sery:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 60 dkg sera,
  • 400 ml białego wina,
  • 50 ml kirszu (rodzaj wiśniówki),
  • bułka pszenna,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz.

Sery:

Sposób przygotowania:

Rodzaje sera mieszamy proporcjonalnie, najlepiej łagodny i nieco ostrzejszy w smaku. W kociołku do founde lub garnku o grubym dnie rozgrzać wino i wsypywać stopniowo starty ser, ciągle mieszając, aż się roztopi. Przyprawić pieprzem. Bułkę pokroić w grubą kostkę. Founde podawać w tym samym naczyniu, stawiając je na podgrzewaczu.

Można też użyć innego sera z porostem (camembert) lub przerostem (rokpol) pleśni i dodać sok z cytryny. Dobrze komponuje się odrobina ziół prowansalskich. Do founde podaje się białe wino, ten sam gatunek co siedzi w środku.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: