Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • ostre

  • < 50PLN

  • Świeże całe flaki wołowe,
  • 0,75 kg mięsa wołowego na rosół,
  • porcja włoszczyzny bez kapusty,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz,
  • sól,
  • majeranek,
  • gałka muszkatołowa,
  • jako dodatek tarty ostry ser żółty,
  • według gustu przyprawy np: papryka, Vegeta, lub chili i sól.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • Świeże całe flaki wołowe,
  • 0,75 kg mięsa wołowego na rosół,
  • porcja włoszczyzny bez kapusty,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz,
  • sól,
  • majeranek,
  • gałka muszkatołowa,
  • jako dodatek tarty ostry ser żółty,
  • według gustu przyprawy np: papryka, Vegeta, lub chili i sól.

Sposób przygotowania:

1. Dobrze oczyścić flaki, zedrzeć ściemniałe błonki, nadmiar tłuszczu, przejrzeć każdą fałdkę. Niektóre gospodynie wycierają na koniec flaki grubą solą (dawniej, czego dziś się nie poleca, robiono to sodą) i jeszcze raz płuczą je dokładnie zimną wodą.
2. Dwu- lub trzykrotnie zagotować flaki, każdorazowo zmieniając wodę.
3. Po obgotowaniu flaków zalać je wodą i na małym ogniu gotować do miękkości, to jest ok. 4 godz. W tym czasie ugotować rosół z wołowiny i włoszczyzny w 1,5 I wody.
4. Ugotowane flaki wystudzić i pokrajać w drobne paseczki, jak makaron.
5. Połączyć flaki z przecedzonym rosołem. Można także pokrajać w paseczki warzywa z rosołu i dodać do potrawy.
6. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę i połączyć z flakami i rosołem, zagotować. Dodać do smaku majeranku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.
7. Podawać je z tartym żółtym serem.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: