Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Filety z dorsza zapiekane z serem

Dodany , autor kostek_83

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 80 dag filetów z dorsza
  • 10 dag utartego ostrego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • kieliszek wytrawnego wina
  • 20 dag świeżej śmietany
  • wywar z włoszczyzny
  • 15 dag pieczarek
  • odrobina masła
  • pieprz, sól

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 80 dag filetów z dorsza
  • 10 dag utartego ostrego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!
  • kieliszek wytrawnego wina
  • 20 dag świeżej śmietany
  • wywar z włoszczyzny
  • 15 dag pieczarek
  • odrobina masła
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Na początek nastawić wywar z włoszczyzny. Jeżeli nie ma gotowego, to trochę potrwa, jednak 2 szklanki wrzątku i 2 łyżki suszonej jarzynki załatwią sprawę. Kiedy wywar się gotuje, przygotować dorsza krojąc filet na kostki o boku 4-5 cm. Gotowy wywar odcedzić, dolać kieliszek wina i wrzucić filety do garnka na 5 minut, na bardzo małym ogniu aby ryba się nie rozpadła. Pieczarki: pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle przez około 5-6 minut.

Wyjąć rybę, odłożyć na bok i przygotować naczynie żaroodporne. Na dno naczynia położyć pieczarki, na nich ułożyć kawałki ryby, następnie sól i pieprz do smaku, wszystko zalać śmietaną. Wierzch posypać ostrym tartym serem i przyktyte naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 15 minut.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze