Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Filety na boczniakach duszonych w sosie serowo-śmietanowym

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 2 filety z kurczaka, niezbyt duże
  • 1 łyżeczka 'pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią'
  • 2 łyżeczki oleju albo oliwy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 duża cebula albo 2 mniejsze
  • ok. 300 g boczniaków
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej chili
  • 2 trójkąciki sera Hochland biało czerwonegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonyŻyczymy smacznego! z pomidorami
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz ziołowy, suszone pomidory w proszku

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 filety z kurczaka, niezbyt duże
  • 1 łyżeczka 'pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią'
  • 2 łyżeczki oleju albo oliwy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 duża cebula albo 2 mniejsze
  • ok. 300 g boczniaków
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej chili
  • 2 trójkąciki sera Hochland biało czerwonegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonyŻyczymy smacznego! z pomidorami
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz ziołowy, suszone pomidory w proszku

Sposób przygotowania:

Filety opłukałam, każdy potraktowałam z pięści - ale nie za mocno - tak żeby troszkę zmiękczyć mięso, ale nie rozbić go na kotlety. W misce rozmieszałam sos sojowy z olejem i przyprawą 'suszone pomidory z czosnkiem i bazylią', obtoczyłam w mieszance mięso i zostawiłam pod przykryciem na około godzinę, ale
najlepiej na parę. Boczniaki oczyściłam i pokroiłam w paski. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie półplasterki. Zeszkliłam na rozgrzanym oleju, dodałam boczniaki, posiekany czosnek i smażyłam razem ok. 5 min aż grzyby zmiękły. Dodałam chili, serki topione i śmietankę - i jeszcze kilka łyżek wody. Smażyłam aż serki całkowicie się rozpuściły a sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym i pomidorowym proszkiem. Rozgrzałam patelnię o grubym dnie, nie wlewałam tłuszczu. Położyłam filety, smażyłam z obu stron aż ładnie się zrumieniły. Miseczkę, w której się marynowały opłukałam 4 - 5 łyżkami wody i wlałam ją na patelnię z kurczakiem - przykryłam i na silnym ogniu poddusiłam ok. 3 minut żeby kurczak doszedł, zdjęłam z ognia i pozwoliłam mięsu chwilę odpocząć. Filety podałam na duszonych grzybach z makaronem razowym - można je podać w całości albo pokroić w plastry.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: