Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN



Na beszamel:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player



Na beszamel:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Oczyścić fenkuł z uszkodzonych listków, bulwy poprzekrawać wzdłuż na 2 – 3 części. Gotować we wrzącej osolonej wodzie 5 – 8 minut. Osączyć na durszlaku.

Przygotować beszamel: rozgrzać masło, wsypać mąkę i smażyć aż zbieleje. Wówczas wlać mleko i – energicznie mieszając – gotować sos do zgęstnienia doprawiając solą, startą gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem.

W żaroodpornym naczyniu wysmarować dno i boki oliwą. Ułożyć plastry fenkułu i zalać beszamelem. Posypać startym serem. Zapiekać w temperaturze 180 st. C aż sos zacznie lekko brązowieć.

Najnowsze komentarze