Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN


Na sos:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • 40 dag przecieru pomidorowego
  • pęczek bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Na sos:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • 40 dag przecieru pomidorowego
  • pęczek bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

1.Kaszę ugotować na sypko w posolonym wrzątku.
2.Cebulę, pieczarki i marchewkę pokroić. Na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i marchewkę. Poddusić. Mieszając, smażyć 8 minut. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3.Patisony umyć, ściąć górę, wydrążyć środki, oprószyć solą.
4.Przestudzoną kaszę wymieszać z warzywami, natką, jajkiem i 1/3 żółtego sera. Farszem napełnić patisony. Ustawić w formie żaroodpornej.
5.Przygotować sos: posiekaną cebulkę i roztarty czosnek podsmażyć na oliwie. Zalać przecierem. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Dodać posiekaną bazylię. Sos wlać do formy z patisonami.
6.Całość zapiekać 40 minut w temperaturze 200 st. C.
7.Na 5 minut przed końcem patisony posypać resztą sera. Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego. Udekorować bazylią.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan

Najnowsze komentarze