Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN


Na sos:
  • duży pojemnik jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku i ½  pęczka zielonej  pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Na sos:
  • duży pojemnik jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku i ½  pęczka zielonej  pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1.Ugotować w posolonej wodzie ryż na sypko.
2.Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach..
3.Umyć bakłażany i pomidory. Osączyć je z wody. Pomidory pokroić w kostkę a bakłażany wzdłuż na połówki. Wydrążyć z bakłażanów  miąższ i też posiekać.
4.Podsmażyć posiekaną drobno cebulę na oleju. Dodać miąższ bakłażanów i dusić 5 minut. Wymieszać z ryżem, pokrojonymi pomidorami i większą częścią startego sera. Posolić, doprawić świeżo zmielonym pieprzem według gustu oraz majerankiem.
5.Farszem wypełnić łódeczki bakłażanów i ułożyć je w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Posypać z wierzchu pozostałym serem. Wlać bulion i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C.
6.W tym czasie zrobić sos: jogurt zmieszać z drobno posiekaną zieloną pietruszką i szczypiorkiem dodając zmiażdżony w prasce czosnek. Posolić i doprawić pieprzem do smaku.
7.Wyjęte z pieca bakłażany polać sosem i podawać.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: