Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Fasola pod smakowitym sosem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 50 dag fasoli jaś,
  • 30dag pieczarek,
  • szklanka pokrojonej w kostkę chudej kiełbasy,
  • pęczek dymki wraz ze szczypiorkiem,
  • 2 twarde, mięsiste pomidory pokrojone w kostkę,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • półtorej szklanki startego na grubej jarzynowej tarce żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki do kawy ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki oleju

Do posmarowania naczynia:
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 50 dag fasoli jaś,
  • 30dag pieczarek,
  • szklanka pokrojonej w kostkę chudej kiełbasy,
  • pęczek dymki wraz ze szczypiorkiem,
  • 2 twarde, mięsiste pomidory pokrojone w kostkę,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • półtorej szklanki startego na grubej jarzynowej tarce żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki do kawy ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki oleju

Do posmarowania naczynia:
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Fasolę w przeddzień przygotowania potrawy zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia  posolić i ugotować fasolę   na wpół twardo, około 10 minut. Odcedzić, przełożyć do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną  drobno dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać  pokrojoną kiełbasę oraz pokrojone pieczarki i pomidory, chwilę smażyć  razem, dodać sól, pieprz, zieloną pietruszkę oraz zioła prowansalskie do smaku. Przygotowaną masę  wyłożyć na warstwę fasoli, posypać obficie startym serem. Nagrzać  piekarnik do temperatury 200 st. C. Zapiekać potrawę około 45 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: