Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • półtorej szklanki mąki,
  • jajko,
  • pół kostki (125 g) masła,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki zimnej wody

Na nadzienie:
  • łącznie 30 dag  serów żółtychSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego! comte i raclette, najlepiej pół na pół,
  • 3/4 szklanki śmietany 18-proc.,
  • szklanka i 3/4  szklanki mleka,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz  do smaku,
  • 2 łyżki tartej bułki

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • półtorej szklanki mąki,
  • jajko,
  • pół kostki (125 g) masła,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki zimnej wody

Na nadzienie:
  • łącznie 30 dag  serów żółtychSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego! comte i raclette, najlepiej pół na pół,
  • 3/4 szklanki śmietany 18-proc.,
  • szklanka i 3/4  szklanki mleka,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz  do smaku,
  • 2 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, rozwałkować je na koło o średnicy większej niż forma na tartę  .Wylepić formę ciastem formując wyższe brzegi. Przykryć ciasto folią i wstawić do lodówki. Sery zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Cebulę posiekać i zeszklić  na  maśle. Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do cebuli, mieszając gotować sos 3 minuty. Do sosu dodać starte sery; kiedy się rozpuszczą,  dodać wymieszaną z jajami śmietanę, doprawić sos solą, pieprzem i startą gałką  muszkatołową i zagrzać , ale już nie gotować sosu. Wyjęte z lodówki ciasto posypać tartą bułką, wylać masę i w nagrzanym do 175 st. C piekarniku zapiekać  50 minut.
Tarta jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: