Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • na słono

  • < 100 PLN


Na  sos: 
  • 6 dag masła
  • 6 dag mąki
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • sól

Do natłuszczenia formy:
  • dodatkowa łyżka oleju

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Na  sos: 
  • 6 dag masła
  • 6 dag mąki
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • sól

Do natłuszczenia formy:
  • dodatkowa łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1.Pokroić  dynię w kostkę i wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem. Dolać odrobinę wody i  dusić na małym ogniu pod przykryciem mieszając przez
45 min.
2.Oprószyć  papryką,  gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i niewielką ilością soli.
3.Dodać rozgnieciony widelcem twaróg. Wymieszać, chwilę potrzymać na kuchence i zdjąć z ognia.
4.W małym rondelku stopić  masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Dolewać mleko porcjami, aż powstanie gęsty, gładki sos. Doprawić solą. 5.Płaty lazanii  moczyć pojedynczo we wrzątku i szybko wyjmować.
6.W żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem  ułożyć  1/3 płatów, połowę masy dyniowo-twarogowej, następnie kolejną 1/3 płatów i resztę masy. Przykryć pozostałymi  płatami. Na wierzch wylać  mleko i potrząsnąć  formą, by spłynęło na dół. Zapiekać 10 min w temp. 180 st. C.
7.Wyjąć z pieca, polać sosem, posypać  startym serem. Zapiekać ponownie  10 - 15 min w temp. 180 st. C.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: