Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

  • około 1 kg dyni,
  • 25 dag mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • 2 - 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • 4 duże pomidory,
  • pół szklanki śmietany 12%,
  • sól, pieprz szczypta,
  • ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • około 1 kg dyni,
  • 25 dag mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • 2 - 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • 4 duże pomidory,
  • pół szklanki śmietany 12%,
  • sól, pieprz szczypta,
  • ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!.

Sposób przygotowania:

Rozgrzać 1 - 2 łyżki oliwy lub oleju, dodać cebulę, chwilę smażyć. Pomidory obrać ze skórki, posiekać, dodać do cebuli, wlać śmietanę i wszystko razem dusić, aż sos stanie się gęsty. Na pozostałej oliwie lub oleju podsmażyć mięso, połączyć z sosem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich .

Dynię pokroić w dużą kostkę, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę i po 3 minutach odsączyć na durszlaku. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem, posypać po wierzchu tartym serem. Zapiekać w temperaturze 180 st C około 30 - 35 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: