Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

CIASTO:


  • ok. 1,5 szkl. mąki pszennej, luksusowej;
  • 2 dkg świeżych drożdży;
  • 1 czubata łyżka cukru;
  • 50g masła;
  • szczypta soli;
  • 1/2-3/4 szkl. mleka;
  • 2 żółtka


FARSZ:



LUKIER:


  • sok z jednej cytryny,
  • 3/4 szkl. cukru pudru,


DODATKOWO:
1 jajko

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO:


  • ok. 1,5 szkl. mąki pszennej, luksusowej;
  • 2 dkg świeżych drożdży;
  • 1 czubata łyżka cukru;
  • 50g masła;
  • szczypta soli;
  • 1/2-3/4 szkl. mleka;
  • 2 żółtka


FARSZ:



LUKIER:


  • sok z jednej cytryny,
  • 3/4 szkl. cukru pudru,


DODATKOWO:
1 jajko

Sposób przygotowania:

CIASTO:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i połowę podgrzanego lekko mleka, wymieszać, odstawić na 10-15 min. Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, rozpuszczone przestudzone masło, żółtka i wyrabiając dolewać mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.

FARSZ:
Ser zmielić, dodać do niego resztę składników, dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na ok. 8-12 części, każdą rozwałkować na kółko. Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego kółeczka zrobić wgłębienie denkiem szklanki. W to wgłębienie nałożyć porcje nadzienia a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu posmarować lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym i ew. kilkoma łyżeczkami gorącej wody.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: