Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN



na kruszonkę:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 10 dag margaryny ( a jeszcze lepiej masła)

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player



na kruszonkę:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 10 dag margaryny ( a jeszcze lepiej masła)

Sposób przygotowania:

Na początku zaznaczę,że ciasto drożdżowe najlepiej się udaje,gdy składniki są tej samej temperatury.Więc najlepiej jajka i inne produkty naszykować wcześniej.No i oczywiście drożdże muszą być świeże.15 dag margaryny rozpuścić,wlać mleko i razem podgrzać.Ma być letnie,ale nie gorące.Rozpuścić drożdże w mleku.Do dużej miski wsypać sypkie produkty,czyli mąkę i cukier,wbić jajka i wlać mleko z tłuszczem i drożdżami.

Wyrabiać dokładnie ręką,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Posypać lekko mąką.przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętośc). W tym czasie przygotowujemy serek.Jeśli mamy gotowy waniliowy z wiadereczka to właściwie niewiele mamy do pracy.Jeśli jest mało słodki dodajemy cukier waniliowy.Jeśli mamy zwykły serek z wiadereczka,mielony,dodajemy ok. 2 opakowań cukru waniliowego i ew.aromat.Można też utrzeć serek z żółtkiem.

Ja dałam serek waniliowy z jednym opakowaniem cukru waniliowego.Jedną nektarynkę pokroić w drobniutką kostkę i wmieszać do serka. Jeśli chcemy zrobić bułeczki,ciasto po ponownym przerobieniu ręką,dzielimy na porcje-nie za duże i w środek nakładamy serek z nektarynką i zlepiamy.Układamy na blasze w sporych odstępach ,bo bułki urosną i pozostawiamy na 10-15 minut.Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (termoobieg) na ok.20-25 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Na ciasto przygotowujemy duża blachę,smarując ją tłuszczem i wysypując bułką tartą.Wykładamy ciasto, na nie nasz serek ,pozostały od bułeczek,lekko rozsmarowujemy.Pozostałe nektarynki kroimy w dużą kostkę ok.2 cm, i rozkładamy na serku. Składniki kruszonki rozcieramy w miseczce palcami,aż zacznie się rozsypywać i posypujemy ciasto.

Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego,tak jak w przypadku bułeczek,ale na ok.50 minut. Smacznego.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze