Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

  • 2 szklanki mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 6 - 7 łyżek stopionego masła,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli.

Na farsz:


Do posypywania:

  • 2 łyżki cukru pudru.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 szklanki mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 6 - 7 łyżek stopionego masła,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli.

Na farsz:


Do posypywania:

  • 2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru, odstawić rozczyn.
2. Do podrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, mleko (pozostawić 2 łyżki do posmarowania rogali), cukier, żółtka oraz rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto kilka minut, po czym odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek, który podzielić na 8 części, jak pizzę.
4. Twaróg przy pomocy miksera utrzeć ze śmietanką i cukrem waniliowym. Można dodać łyżkę cukru.
5. Na każdej cząstce placka przy obwodzie układać nadzienie i zwijać rogaliki ku środkowi, na koniec zawijać końce nadając rogalom kształt. Odstawić  na 45 minut do wyrośnięcia.
6. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C, posmarować wierzchy mlekiem i piec 30-40 minut.
7. Upieczone rogaliki posypać przez sitko cukrem pudrem.

Najnowsze komentarze