Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Dorsz pod ziemniaczanym puree

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • Pół kg filetów z dorsza bez skóry,
  • sok z połowy cytryny,
  • 8 dużych ziemniaków,
  • szklanka keczupu,
  • 3/4 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!,
  • jajko,
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.


Do posmarowania naczynia do zapiekania:

  • łyżka masła.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • Pół kg filetów z dorsza bez skóry,
  • sok z połowy cytryny,
  • 8 dużych ziemniaków,
  • szklanka keczupu,
  • 3/4 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!,
  • jajko,
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.


Do posmarowania naczynia do zapiekania:

  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc dodając do smaku sól.
2. Filety z dorsza pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem cytrynowym. Odstawić  na 20minut.
3. W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, polać je keczupem, posypać startym serem. Na serze ułożyć warstwę przygotowanych ziemniaków.
4. Wygładzić ziemniaki, posmarować rozbitym z łyżką wody jajkiem.
5. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i zapiekać potrawę około 40 - 45 minut. Posypać wierzch gotowej potrawy siekaną zieloną pietruszką.

Najnowsze komentarze