Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • szczypta soli

Na farsz:

Do pokraszenia:
  • 2 łyżki stopionego masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • szczypta soli

Na farsz:

Do pokraszenia:
  • 2 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania:

1.Do przesianej mąki dodać spora szczyptę soli i jaja, zagniatać kilkanaście minut ciasto. Kiedy jest elastyczne i gładkie  włożyć do plastikowego woreczka i odłożyć na godzinę.
2.Przygotować farsz: dynię pokroić na części, usunąć pestki i skórę, w nagrzanym do 200°C piekarniku piec około 20 minut. Upieczony miąższ rozdrobnić przy pomocy widelca.
3.Ciasteczka pokruszyć, marynowane gruszki pokroić w drobną kostkę, dodać do rozdrobnionej dyni razem z posiekaną drobno dymką i zieloną pietruszką, doprawić farsz startą gałką muszkatołową ,solą i pieprzem. Wymieszać farsz z parmezanem.
4.Wałkować ciasto na równy placek, wycinać prostokąty o wymiarach 4x8 cm .
5.Na każdym prostokącie układać pół łyżeczki farszu, składać prostokąt ciasta i sklejać starannie brzegi formując tortellini.
6.W osolonym wrzątku gotować minutę od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane stopionym masłem.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: