Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • < 100 PLN

  • pół kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 9 łyżek wody
  • 3 jajka
  • półtorej szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na białe punkty:

Do posmarowania formy:
  • łyżka masła

Do wysypania:
  • łyżka tartej bułki

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • pół kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 9 łyżek wody
  • 3 jajka
  • półtorej szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na białe punkty:

Do posmarowania formy:
  • łyżka masła

Do wysypania:
  • łyżka tartej bułki

Sposób przygotowania:

1.Zagotować w garnku masło, cukier  waniliowy i cukier zwykły, kakao oraz wodę. Odstawić do ostudzenia.
2.Do lekko przestudzonej masy dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Dobrze wyrobić łyżką lub mikserem  na jednolite ciasto.
3.Wszystkei składniki na „białe punkty” zmiksować.
4.Posmarować masłem foremkę(szerokości ok.15 cm) i wysypać  tartą bułką, przełożyć do niej ciemne ciasto a  z białej masy , przy pomocy łyżki, układać po bokach i pośrodku paski.
5.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C. Piec 50minut. Tak przygotowane ciasto jest bardzo dekoracyjne: paski masy serowej zanurzą sie w wyrastającym ciemnym cieście i przy krojeniu powstaną ”białe punkty”.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: