Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 4 cykorie
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki tartej bułki

Na sos:

Do posypania po wierzchu:

Do wysmarowania naczynia żaroodpornego:
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 4 cykorie
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki tartej bułki

Na sos:

Do posypania po wierzchu:

Do wysmarowania naczynia żaroodpornego:
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

1.Cykorie oczyścić z uszkodzonych listków, wyciąć głąb i pokroić  listki na 2-3 części.
2.Rozgrzać olej na patelni, dodać plasterki boczku, podsmażyć, wyjąć ,ułożyć na kuchennym papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar  tłuszczu. Następnie podsmażyć cykorię, doprawiając ją solą i pieprzem .
3.W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje wlać mleko i gotować 4 minuty.
4.Ser topiony pokroić na małe kawałki, wraz z winem dodać do sosu i chwilę mieszać, aż ser się rozpuści.
5.W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć  cykorię i podsmażony boczek, zalać sosem, posypać  tartą  bułką i parmezanem oraz siekaną zieloną pietruszką.
6.W piekarniku nagrzanym do 200 °C zapiekać 20 - 25 minut.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan

Najnowsze komentarze