Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

  • 4 cykorie,
  • 8 plastrów szynki,
  • 20 dag emenetalera w plastrach,
  • masło,
  • mąka,
  • mleko,
  • kostka bulionu  warzywnego,
  • cytryna,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 4 cykorie,
  • 8 plastrów szynki,
  • 20 dag emenetalera w plastrach,
  • masło,
  • mąka,
  • mleko,
  • kostka bulionu  warzywnego,
  • cytryna,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Cykorie pozbawić liści z plamami i głąbów, bo gorzkie. Zblanszować we wrzątku i obficie skropić cytryną. Gotować pięć minut. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
2. Przygotować złotą zasmażkę z mąki i masła. Rozprowadzić mieszając zimnym mlekiem (ok. pół litra). Gotować aż beszamel zgęstnieje. Wrzucić kostkę bulionu warzywnego. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem do smaku. I jeszcze chwilę pogotować.
3. W naczyniu żaroodpornym zalać dno beszamelem. Kolby cykorii owinąć plastrami szynki, a potem sera. Ułożyć na dnie. Polać resztą sosu, przykrywając z wierzchu resztą sera.
4. Zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Najnowsze komentarze